Zdá se vám chleba ve vajíčku (taková domácí klasika) moc všední?
Můzete jej okořenit… a ohromíte jím i návštěvu.
Ingredience:
chleba
sůl
česnek
okurka
proužek papriky
plátek vajíčka
trocha sýra
průhledný alkohol (40% a více)
Příprava:
Uděláme klasickou topinku (nebo chleba ve vajíčku s trochou pepře), takže na pánev olej, chleba, posolit a na to česnek ,přidáme podlouhlou okurku (plátek), plátek papriky a plátek sýra, případně i kolečko vajíčka, ale teď pozor!
Jakmile to máme na talíři, tak si na lžičku nalejeme PRŮHLEDNÝ alkohol, tzn. vodka ap. ale doporučuju spíše slivovici. Tu zapálíme na lžičce a opatrně polijeme topinku… děláme to až při servírování , jelikož obsah alkoholu kvůli hoření rychle vyprchá a vodka tak nemusí stačit, protože má nižší „volume“ než slivovice (je méně procentuelní – 40%) – Tento způsob se nazývá flambování a dělá se hlavně pro efekt, samotná chuť alkoholu nepřebije topinkovou chuť, nýbrž jí dá lepší chuť.
Ale prosím opravdu opatrně, ať vám něco nechytne. S ohněm nejsou žádný žerty – vždy to dělejte až nad stolem!
Časová náročnost cca 10min.
Komentáře